Wat is een CrossFit workout?

Een CrossFit training bestaat in de meeste gevallen uit een ‘workout of the day’ (WOD). In een WOD worden verschillende oefeningen gecombineerd met behulp van diverse WOD formats. Het uitgangspunt bij CrossFit is dat je niet goed wordt in één ding, maar dat je goed wordt in diverse onderdelen van gymnastiek, atletiek en gewichtheffen. Als je in veel dingen goed moet worden, dan moet je ook gevarieerd trainen. En dat is één van de redenen waarom mensen gemiddeld een stuk langer blijven hangen bij een CrossFit box dan bij een normale gym. Door de hoge variatie in workouts is trainen eigenlijk nooit saai. Iedere dag staat er een andere CrossFit workout op het programma die jou uitdaagt. Zie hieronder een video van Mitch Wagner die bekende CrossFit WOD ‘Fran’ aflegt in 1:54.

CrossFit WOD voor beginners

Het niet beheersen van de oefeningen is voor mensen vaak een reden om niet te starten met CrossFit. Als je namelijk net begint, dan kun je nog niet alle oefeningen die voorgeschreven staan in een WOD. Dit is logisch en helemaal geen probleem. Iedereen is ooit begonnen zonder de oefeningen te beheersen. Voor iedere oefening zijn er de zogenaamde ‘scaling options’. Dit zijn andere varianten van de oefeningen voor als je de oefening nog niet beheerst. Trainers van lokale CrossFit boxen begeleiden je door een CrossFit WOD en geven je tips hoe je jezelf kunt verbeteren. Het doel van CrossFit is om aan je gezondheid te werken op een functionele manier. Zolang je niet van plan bent om mee te doen aan wedstrijden maakt het eigenlijk niet uit dat je oefeningen van WODs niet beheerst.

CrossFit WOD formats

In CrossFit worden diverse WOD formats gebruikt om vorm te geven aan een WOD. Zo zijn er WODs waarbij je zoveel mogelijk herhalingen moet doen van een set aan oefeningen binnen een bepaalde tijd. Een ander format is bijvoorbeeld dat je iedere minuut een set aan oefeningen dient af te leggen. Meer weten over WOD formats? Bekijk dan deze lijst met CrossFit afkortingen.

CrossFit WOD lijst

Ben je op zoek naar WOD inspiratie? Wodwell is een online platform waar je meer dan 1000 CrossFit WODs kan vinden. Je kunt gemakkelijk filteren op hero WODs. Dit zijn populaire workouts in CrossFit die regelmatig terugkomen om je progressie te kunnen meten. Ze zijn veelal vernoemd naar Amerikaanse oorlogshelden. Ook kun je filteren op oefeningen die je graag wilt doen of materialen die je hebt. Doordat CrossFit veel verschillende oefeningen en formats kent, zijn er oneindig veel combinaties mogelijk. Ieder jaar komen er weer tal van nieuwe WODs bij.

1000+ CrossFit WODs

Bekijk de onderstaande video en leer meer over de missie van Wodwell.

Naast Wodwell wordt er op de website van CrossFit.com iedere dag een nieuwe WOD geplaatst. Ook een handige plek om inspiratie op te doen.

Wil je meer weten over CrossFit workouts? Lees alle artikelen van CrossFitters over workouts.

Laat een Reactie achter