Wat is CrossFit?

CrossFit is een levensstijl gekarakteriseerd door effectieve oefeningen en gezonde voeding. Het is een programma voor iedereen, zowel voor mensen die net starten met sporten als voor gevorderden en topatleten. Het is een misverstand als je denkt dat je voor CrossFit al heel fit of sterk moet zijn. CrossFit is toegankelijk voor iedereen die fitter door het leven wil. Is je doel afvallen, sterker worden, je conditie verbeteren of gewoon je algemene gezondheid verbeteren? Dan kan CrossFit uitkomst bieden. Met CrossFit wordt het leven een stukje makkelijker en leuker. 

Oefeningen

De oefeningen in CrossFit zijn functioneel. Met functioneel wordt bedoeld dat de oefeningen bijdragen aan het opbouwen van kracht waardoor taken en bewegingen in het dagelijks leven makkelijker worden. De oefeningen in CrossFit zijn vooral geïnspireerd door gewichtheffen, atletiek en gymnastiek. Daarnaast zie je onderdelen als zwemmen en roeien ook steeds vaker terug op CrossFit wedstrijden. Dit maakt CrossFit een veelzijdige sport. Het is in CrossFit ook niet de bedoeling dat je goed wordt in één onderdeel, maar dat je probeert goed te worden in alle onderdelen. CrossFit atleten zijn dus allround atleten die met veel verschillende disciplines uit de voeten kunnen. 

Workouts

Workouts in CrossFit boxen verschillen iedere dag en kunnen worden aangepast aan jouw niveau of doel. Als jij een oefening nog niet beheerst, dan is er altijd een zogenaamde ‘scaling option’ die je wel kunt uitvoeren. Tijdens een training worden op een veilige manier functionele oefeningen gevarieerd en (vaak) op een hoog tempo uitgevoerd. Een gecertificeerde CrossFit coach begeleidt je door de oefeningen en workouts. Lees hier welke workout formats er allemaal zijn. 

De community

Het community gevoel bij CrossFit is uniek. Bij meer dan 15.000 CrossFit boxen ter wereld motiveren mensen elkaar om hun gezondheidsdoelen te bereiken. Iedereen kent elkaar in een lokale CrossFit box en er is altijd iemand waar jij je aan kan optrekken. De onderstaande video geeft in 2 minuten een beeld van de CrossFit community.

Starten met CrossFit in 4 stappen

Heeft de video je nieuwsgierig gemaakt? Heb je een open mindset, een goede portie discipline en ben je bereid jezelf goed in het zweet te werken? Hieronder 4 stappen die je helpen om te beginnen met CrossFit.

1. Vind een CrossFit box

Vind een CrossFit box bij jou in de buurt. In CrossFit noemen we de ruimte waar je de workout aflegt een ‘box’ in plaats van een gym. In tegenstelling tot een gym vind je in een box niet zo heel veel materialen. Een CrossFit box bestaat voornamelijk uit rekken, ringen, barbells, gewichten, roeiers en klimtouwen. Daarom zijn boxen vaak ook kleiner opgezet dan gyms. Zoek een box uit waar je een introductieles kan doen van een gecertificeerde CrossFit coach. Tijdens een introductieles maak je kennis met de basisoefeningen, workout of the day (WOD) formats en de lokale community.

2. Leer de basisoefeningen

Ben je nog steeds enthousiast na je introductieles? Sluit je dan aan bij een beginnersklas bij je box om de basisoefeningen onder de knie te krijgen. Een goede coach begeleidt je door de oefeningen en leert je de juiste techniek. Zorg eerst dat je de techniek op orde hebt voordat je gewicht gaat toevoegen. Een goede basistechniek is nodig om verder te groeien.

3. Verdiep je in de levensstijl

In CrossFit worden een hoop afkortingen gebruikt en er zijn veel verschillende oefeningen. Het is aan te raden om naast je trainingen wat huiswerk te doen. Lees over de afkortingenworkouts, oefeningen, schoenen, voeding, wedstrijden en laat je inspireren door andere CrossFit atleten.

4. Meet je scores

Zodra je de basics beheerst kun je jezelf gaan uitdagen. Ga je scores meten met een CrossFit App zodat je kan zien of je vooruit gaat. Probeer jezelf iedere training een beetje te verbeteren. Stel daarbij haalbare doelen zodat je gemotiveerd blijft. Focus je ook op oefeningen die je nog niet zo goed kan. Dit is vaak minder leuk dan trainen wat je al goed kan, maar het gaat je wel een betere allround atleet maken. Nogmaals, het doel van CrossFit is niet om goed te worden in één oefening maar om goed te worden in alle oefeningen.

Discipline is een voorwaarde, maar je leven zal verbeteren. Vergeet niet te genieten van het proces. Have fun!

Laat een Reactie achter